LADING

szybki sos Romesco

PicsArt_02-15-08.43.55

Pieczona bądź grillowana papryka, pomidory malinowe, świeża pietruszka, aromatyczny czosnek, sok z cytryny i migdały. Polejcie nim wszystko a wasze jedzenie będzie pyszne: pieczone ziemniaki, warzywa, mięso na grilla, jajka.

Wyobraźmy sobie te wszystkie pyszne składniki w jednym miejscu. To już brzmi fantastycznie. A ten kolor! Co może się skojarzyć z tym dosem Romesco: lato, przyjaciele, ciepłe wieczory, dobre jedzenie, sztuczne ognie, gwiazdy, ognisko, chrupiące warzywa, zimne napoje. A kiedy piszę tego posta, u nas mroźna zima 😯. Ale tęskno do lata. Do zwiewnych sukienek, do morza, do późnych zachodów słońca i lodów jedzonych o 22.00 na balkonie. Chyba muszę przestać bo zaraz się zapędzę 😢.

O czym to ja pisałam?

Nie mogę przestać maczać palców w sosie Romesco!!! Niech ten znak lata zadzieje się w naszym życiu teraz!

🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅

PicsArt_02-15-08.43.04

szybki sos Romesco
 
Przepis na około 500 ml sosu
Składniki
  • 3 czerwone papryki upieczone i pozbawione skóry
  • 4 spażone pomidory malinowe, obrane ze skóry
  • 60 g migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świieżej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy w zależności od tego jaką chcemy osiągnąć konsystencję: gładką kremową czy z grudkami. Ja preferuję taką z drobnymi grudkami.
  2. Sos jest już gotowy do jedzenia. Można go przechowywać w lodówce kilka dni, najlepiej w szczelnym słoiku.

 

Leave a Comment