LADING

tosty z awokado i pikantną pastą z fasoli

Pikantny dodatek do klasycznych tostów z awokado, które wszyscy bardzo lubimy. Meksykańska pasta z fasoli jest wegańską propozycją na pożywne, bezmięsne śniadanie bądź przekąskę.

Tosty z awokado czy tosty z pastami to jedno z moich ulubionych śniadań na weekend. Wyciągamy wtedy z szafki nasz wysłużony toster, który dostaliśmy od przyjaciół z okazji ślubu 9 lat temu. Wprost uwielbiam chleb gruboziarnisty z Putki delikatnie opieczony z dwóch stron, posmarowany awokado, z jajkiem w koszulce na samej górze.

Każdy kto zajada się awokado wie, że kluczem do delektowania się tym owocem jest jego umiejętne przyprawienie. Moja mama mówi, że awokado smakuje jak mydło. Surowe rzeczywiście ma mdły smak. Natomiast to samo awokado z czosnkiem i ziołami to już zupełnie inna historia, prawda?

Stąd pikantna, meksykańska pasta z fasoli jest wymarzonym dodatkiem do rozsmarowanego na ciepłym toście awokado. Ha!

Co znajduje się w pikantnej paście z awokado? Cieszę się, że zapytaliście:

tosty z awokado i pikantną pastą z fasoli
 
Przepis na kilka porcji pasty
Składniki
pasta z fasoli
  • 1 szklanka fasoli czerwonej konserwowej bądź ugotowanej
  • ½ dużej cebuli uduszonej na łyżeczce oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku uduszonych z cebulą
  • ½ papryczki jalapeño
  • 6 suszonych pomidorów
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki podzielony na pół
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
do przygotowania tostów
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Awokado
  • Poszatkowana pietruszka
  • Plasterki pomidora
  • Plasterki ogórka
Przygotowanie
  1. Składniki na pastę przekładamy do naczynia blendera i miksujemy pulsacyjnie. Ja lubię jak pasta nie jest idealnie gładka i ma grudki.
  2. Pieczywo opiekamy w tosterze, smarujemy rozgniecionym awokado na połowie kromki. Następnie nakładamy pastę z fasoli, dodajemy warzywa, posypujemy natką pietruszki.

Pasta bardzo dobrze przechowuje się w lodówce.

 

 

Leave a Comment