LADING

truskawkowy chlebek na maślance

Wilgotny, słodki ale nie z umiarem, pachnący wanilią i cynamonem truskawkowy chlebek na maślance to nasz nowy powód do uśmiechu. Polej go „lukrem” z erytrolu i mleka a zobaczysz jak cię zaskoczy.

Jestem kobietą z misją: zjeść lub przerobić wszystkie truskawki jakie wpadną mi w ręce. Dodam tylko, że właśnie zaczął mi się 38 tydzień ciąży i każda rozsądna kobieta na moim miejscu, w tym stanie dałaby sobie spokój i położyłaby się na kanapie. Są takie dni kiedy myślę sobie, że w zasadzie to faktycznie powinnam posłuchać tego wewnętrznego głosu i odpoczywać, tyle, że sezon na truskawki trwa TERAZ.  Teraz są najsłodsze, najsmakowitsze, aromatyczne, soczyste i mają ten uwodzący zapach. Owszem mogę po prostu leżeć na kanapie i zajadać surowe prosto z durszlaka ale aktualnie mamy w domu truskawek na metry i nie pozwolę aby choć jedna się zmarnowała. Jakże bym mogła ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇.

Kilka podpowiedzi co sprawia, że chlebek truskawkowy się udaje:

– dodatek oleju roślinnego i maślanki //w tym wypadku nie zastępuj jej niczym innym// sprawia, że chlebek jest wilgotny po upieczeniu. Poza tym obecność kwasu mlekowego w maślance sprawia, że w połączeniu z sodą, powstaje dwutlenek węgla i ciasto staje się puszyste.

– używamy świeżych, dojrzałych ale nie rozmiękłych truskawek. Zdecydowanie odradzam truskawki mrożone – z chlebka zrobi się wtedy fioletowo-szary bohenek, bardzo nieapetyczny. Truskawki kroimy w cząstki //ja kroiłam każdą na 8 części// i oprószamy mąką aby nie popłynęły na dno bohenka.

– jeśli nie chcesz eksperymentować z „lukrem” z erytrolu i mleka, chlebek będzie wyśmienicie smakował posmarowany kremowym serkiem truskawkowym domowej roboty.

 

truskawkowy chlebek na maślance
 
Przepis na keksówkę 23x13 cm
Składniki
suche skłasniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
mokre składniki
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 240 ml maślanki
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 80 ml oleju np rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g świeżych truskawek, pokrojonych w cząstki i wymieszanych z 1 łyżką mąki pszennej
lukier
  • 3 łyżki erytrolu
  • 1-1 i ½ łyżki mleka
Przygotowanie
  1. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon.
  2. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajko i ksylitol aż powstanie jednorodna masa. Dodajemy maślankę, olej, wanilię i dokładnie miksujemy aby nie pozostawić grudek.
  3. Po mału wlewamy mokre składniki do suchych delikatnie mieszając aby ciasto nie stwardniało. Przy użyciu łopatki //np. Sylikonowej// mieszamy ciasto z truskawkami.
  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej formy //dobrym sposobem jest położenie pergaminu nawet na sam spód foremki//.
  5. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Po 20 minutach pueczenia przykrywamy luźno folią aluminiową aby nie przypiekł się za bardzo. Po około 50 minutach pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy chlebek jest upieczony, jeśli trzeba pozostawiamy jeszcze w piekarniku.
  6. Chlebek powinien się studzić w metalowej foremce.
  7. Po ostudzeniu możemy go polać "lukrem" przygotowanym z wymieszanego mleka i erytrolu.

 

 

Leave a Comment