LADING

tuńczyk z pesto Trapanese

PicsArt_05-05-03.30.47

Pomysł na obiad bądź kolację:
Tuńczyk z pesto trapanese. Trapania jest częścią Sycylii, a pesto trapanese słynie z pysznego połączenia migdałów i soczystych pomidorów. Przygotowanie niekłopotliwe. Jedno z moich ulubionych dań, które dobrze znają moi podopieczni!

tuńczyk z pesto Trapanese
 
Przepis na 2 porcje
Składniki
  • ½ pęczka bazylii
  • 3 łyżki nerkowców bądź innych orzechów
  • sól
  • sok z ½ cytryny
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 200 g makaronu razowego
  • 2 kawałki świeżego tuńczyka po ok. 150 g każdy
  • olej do smażenia ryby
Przygotowanie
  1. Zblendować bazylię z orzechami (migdałami, orzeszkami ziemnymi bądź nerkowcami), szczyptą soli oraz z sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszać pomidory z puszki z parmezanem, doprawić. Bazylię wymieszać z pomidorami, następnie ugotować pełnoziarnisty makaron spaghetti (po 100 gram na porcję). Na patelni rozgrzać olej, rybę doprawić solą i pieprzem i krótko smażyć (po ok. 4-5 minut z każdej strony). Rybę podawać na makaronie z podgrzanym sosem.

 

Leave a Comment