LADING

zielony koktajl z jarmużem

Słodki orzechowo-bananowy koktajl z jarmużem to sposób na przemycenie tego super warzywa do diety całej rodziny. Jarmuż incognito wypiją nawet dzieciaki!

 

Lubicie jarmuż? Ja nie za specjalnie 😕. Dla mnie jest za twardy i łykowaty. Wiem, że wiele osób zachwyca się jego orzechowym posmakiem i absolutnie się zgadzam, że jest to super warzywo, pełne składników odżywczych. Ale jestem tą osobą, która dopiero niedawno przekonała się do rukoli bo też uważałam, że jest za twarda i łykowata. Rozumiecie do czego zmierzam? Rukola a jarmuż? Także nie, nie należę do tych osób, które jedzą codziennie jarmuż jak sałatę i jeszcze przy tym mlaszczą ze smakiem.

Ale rozsądek mówi, że wypadałoby od czasu do czasu chapsnąć garstkę tej dobroczynnej rośliny. Aby nie mieć wymówek, kupiłam kilka dni temu piękną sztukę, z bardzo ciemnymi liśćmi. Jak to dobrze, że mam nowy blender pomyślałam sobie. Zjem sobie jarmużową miazgę w koktajlu. Będzie zdrowo i smacznie. Ja będę dumna, że wypiłam zielony koktajl i dodatkowo zadowolona, że koktajl nie smakował jak trawa. Bo da się tak, prawda? No da się, oczywiście. Mówię to ja, sceptyk jarmużowy!

Muszę przyznać, że kolor koktajlu wyszedł niczego sobie ⬆⬆⬆⬆⬆.

A jeśli będziecie chcieli poczęstować koktajlem dzieci, do czego gorąco zachęcam możecie go sprzedać jako:

– smoczy koktajl

– koktajl Shreka

– koktaj dinozaura

– koktajl pistacjowy

– koktajl ufoludkowy

Kupią to, mówię wam. Tylko pamiętajcie, że trzeba nieco dłużej go pomiksować, aby faktycznie jarmuż był super rozdrobniony. Mi to zajęło około 5 minut.

zielony koktajl z jarmużem
 
Przepis na 2 porcje
Składniki
  • 1 i ½ mrożonego banana, pokrojonego w kawałki
  • 2 garści posiekanych liści jarmużu, bez łykowatych łodyżek
  • 1 czubata łyżka masła z nerkowców bądź zwykłego orzechowego
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ew. łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia blendera i bardzo dokładnie miksujemy aby uzyskać jak najbardziej jednorodną konsystencję. To może potrwać 5 minut.

 

 

 

Leave a Comment